“Articolele… se terminau cu o chestie foarte serioasă: Vom trăi şi vom vedea!”

La 20 august 1884 apărea la Bucureşti un cotidian care avea să ocupe un loc extrem de important în istoria presei româneşti timp de 60 de ani. A fost înfiinţat de Luigi Cazzavillan, ziarist italian venit la noi în timpul războiului de independenţă din 1877, în calitate de corespondent de război. Imediat după apariţie a avut un succes foarte mare, pentru că apărea dimineaţa (celelalte ziare ieşeau după amiaza) cu ştiri proaspete, “suculente”, cu priză la public; avea multe rubrici şi reportaje – gen publicistic nou apărut pe atunci -; avea un preţ scăzut în raport cu ceea ce oferea; avea condiţii de imprimare şi difuzare moderne: rotativă, servicii telegrafice directe. Introducerea rubricii Faptul divers i-a mărit succesul astfel încât, repede după apariţie, Universul a ajuns la 80.000 de exemplare vândute, în timp ce alte ziare aveau tiraje de aproximativ 5.000 exemplare.

Între 1915-1945 Universul a fost condus de Stelian Popescu care a făcut din el aproape cel mai citit ziar românesc. Universul a criticat guvernele, a intrat în conflict cu regele Carol al II-lea, iar în anii “Războiului sfânt” l-a sprijinit pe Ion Antonescu. Orientarea sa de centru-dreapta i-a adus adversitatea presei social-democrate şi socialiste, mai ales a ziarului Adevărul. Stelian Popescu a avut iniţiativa construirii în 1926 a Palatului Universul – sediul redacţiei şi al tipografiei – existent şi astăzi.

În 1944, când România a intrat sub ocupaţie sovietică şi comuniştii se instalau la putere, Stelian Popescu s-a refugiat în Elveţia, conducerea ziarului rămânând în seama unuia dintre ginerii săi, Ion Lugojanu. Fostul director a fost judecat şi condamnat în contumacie, în “lotul celor 14 ziarişti”, acuzat că “s-a pus în slujba propagandei fasciste sau hitleriste”. În 1953 ziarul a fost desfiinţat.

mai mult la  /arhiva.rador.ro/

Lasă un răspuns