Știrea zilei în presa internațională este că New York Times a dat în judecată miercuri, în fața unui tribunal din SUA, companiile OpenAI și Microsoft, care sunt în spatele ChatGPT.
◾ Cotidianul american susține că modelele puternice de inteligență artificială ale companiilor au folosit milioane de articole pentru antrenament fără permisiune.
◾ De ce e importantă această știre? Pentru că New York Times este prima mare organizaţie media din SUA care, invocând nerespectarea drepturilor de autor, dă în judecată OpenAI şi Microsoft, într-o chestiune ce privește inteligenţa artificială.
◾ New York Times acuză OpenAI și Microsoft că au încercat „să profite de investiţia masivă” a publicaţiei în jurnalismul său, folosindu-i munca pentru a construi produse substitutive „fără permisiune sau plată”, potrivit plângerii depuse la tribunalul federal din Manhattan.
◾ „Nu există nimic transformator în utilizarea, fără plată, a conţinutului The Times pentru a crea produse care înlocuiesc The Times şi îi fură audienţa”, se arată în poziția cotidianul american.
◾ Concret, New York Times argumentează că instrumentele de inteligență artificială ale celor două companii „deturnează traficul” care altfel ar merge direct către website-urile NYT, cauzând astfel pierderi ale veniturilor din publicitate, licențe și abonamente.
◾ „Inteligența artificială generativă a acuzaților se bazează pe modele de învățare masivă care au fost construite prin copierea și utilizarea a milioane de articole din Times protejate prin drepturi de autor”, se mai specifică în plângerea celor de la New York Times. Mai mult, Microsoft și OpenAI „au acordat o importanță deosebită conținutului The Times în construirea modelului lor de învățare, subliniind o preferință care recunoaște valoarea acestei lucrări”.
◾ Cotidianul american explică, de asemenea, că a încercat să negocieze cu cele două companii pentru „a primi o compensație adecvată pentru utilizarea conținutului său”, fără succes până în prezent. „Legile privind drepturile de autor ne protejează jurnalismul. Dacă Microsoft și OpenAI vor să folosească munca noastră în scopuri comerciale, legea le cere să ceară mai întâi permisiunea. Ei nu au făcut acest lucru”, a insistat o purtătoare de cuvânt a New York Times.
◾ New York Times nu solicită o sumă drept despăgubiri, dar spune că OpenAI şi Microsoft au cauzat daune de „miliarde de dolari”. De asemenea, cotidianul american doreşte ca aceste companii să distrugă modelele de chatbot şi seturile de antrenament care încorporează materialele sale.
◾ În timp ce compania mamă a OpenAI este o companie non-profit, Microsoft a investit 13 miliarde de dolari într-o filială cu scop lucrativ, pentru ceea ce reprezintă o participaţie de 49%. Investitorii au evaluat OpenAI la peste 80 de miliarde de dolari.
◾ OpenAI şi Microsoft nu au reacţionat deocamdată la această plângere.
◾ Trebuie precizat că de la lansarea ChatGPT în urmă cu un an, giganții din Silicon Valley s-au angajat într-o cursă frenetică pentru așa-numita inteligență artificială generativă. Inteligența artificială generativă face posibilă obținerea de texte, imagini sau linii de cod la un nivel echivalent cu cele produse de oameni, prin simpla interogare în limbajul cotidian, folosind modele antrenate în principal de masa de conținut disponibilă online.
◾ OpenAI s-a apărat anterior precizând că utilizarea datelor preluate de pe internet pentru antrenarea chatboților nu este ilegală și respectă prevederile legislației americane privind drepturile de autor. Peisajul juridic care înconjoară utilizarea și dezvoltarea inteligenței artificiale generative este nesigur, explică jurnaliștii de la Wall Street Journal, tehnologia fiind încă la început.
◾ În tot acest context, au apărut și alte voci contestă presupusa utilizare abuzivă de către OpenAI a materialului protejat prin drepturi de autor. Mai mulți scriitori, printre care David Baldacci, Jonathan Franzen, John Grisham şi Scott Turow, au dat, la rândul lor, în judecată OpenAI şi Microsoft la tribunalul din Manhattan, susţinând că sistemele de inteligenţă artificială ar fi încorporat zeci de mii de cărţi ale acestora.
◾ Iar în iulie, comedianta Sarah Silverman a dat în judecată OpenAI şi Meta Platforms în San Francisco pentru că ar fi „ingerat” cartea sa „The Bedwetter” pentru a antrena ChatGPT.
◾ Există însă și coabitare între producătorii de inteligență artificială și marile instituții de presă. Iar exemplul cel mai clar este faptul că la jumătatea lunii decembrie, OpenAI a ajuns la un acord cu grupul german Axel Springer, care produce tabloidul Bild, pentru a-l plăti pentru a furniza conținut din partea grupului ca răspuns la interogările utilizatorilor ChatGPT. În conformitate cu termenii acestui parteneriat, pe care cele două părți l-au descris ca fiind fără precedent, utilizatorii care adresează o întrebare ChatGPT vor primi rezumate ale articolelor publicate de mărcile Axel Springer, inclusiv Politico, Business Insider și cotidianele Bild și Welt.