Constantin Argetoianu s-a născut la Craiova în 1871. Ascendența familiei sale după tată era ,,dintre boierii cei mai cu vază din Oltenia”, iar după mamă, de asemenea, dintr-o altă familie boierească: Otetelișenii. Tatăl său fusese militar de carieră și ajunsese la gradul de general, o înțelegere greșită a unei comenzi în timpul unor manevre militare desfășurate în prezența regelui făcându-l să își înainteze demisia de onoare.
Constantin și-a făcut studiile la Paris, unde a petrecut opt ani, întorcându-se cu doctoratul în Medicină și licența în Litere și Drept.
Personalitate complexă, intră în politică la conservatori, fiind ales în mai multe rânduri senator de Dolj, ,,chiar și în opoziție”.
Cuvântările sale au dovedit ,,cât este de simpatic și chiar necesar Parlamentului”, remarcându-se prin luări de poziție pertinente de la tribuna Senatului, unde a fost președinte.
Va rămâne în istorie prin operele sale excepționale de memorialistică, însemnările sale zilnice depășind câteva mii de pagini și oferindu-ne astăzi o imagine aproape completă a societății românești din prima jumătate a secolului XX.
A avut moșii la Breasta, Ișalnița și Bralostita, în județul Dolj.
În 1944 a emigrat în Elveția. La 8 noiembrie 1946, la 75 de ani, ia hotărârea reîntoarcerii în România din dorința de a fi îngropat în pământul natal de la Breasta.
A fost arestat de comuniști și încarcerat la Jilava, Galați și Sighet, unde avea să și moară la vârsta de 83 de ani.
,,Când nu voi mai fi, când vor amuți clevetirile turmei căreia i-am tulburat mersul, când proștii și escrocii pe care i-am urât și combătut din toate puterile mele nu vor mai avea interes să mă mânjească cu balele lor, când presa vândută și șperțarii ei care nu se pot împăca cu oamenii hotărâți și cinstiți nu vor mai avea interes să arunce umbră și suspiciune asupra mea, mi se va face, in fine, dreptate.”
Foto: Ministrul de Finanțe al României, Constantin Argetoianu (în centru, cu baston), la sosirea într-o vizită oficială în Franța, pe peronul Gare du Nord Paris, 1932
Sursa imaginii alb-negru originale: Bibliothèque Nationale de France département Estampes et photographie; Agence de presse Mondial Photo 1932
Colorizare și text: Mihai Murărețu
sursa :