Casa lui Dimitrie Soare Oprea, proiectată de arh. Petre Antonescu, a fost ridicată în 1914, în stilul neoromânesc inconfundabil, la intersecţia străzilor Sf. Apostoli cu Apolodor. Clădirea este şi astăzi în picioare, aici fiind Hanu’ Berarilor, unde foştii locuitori ai cartierului Izvor-Uranus obişnuiesc să se întâlnească, în prezent.

În partea stângă, într-un mod aparent surprinzător, se putea observa o parte din cupola Palatului Camerei Deputaţilor, din Dealul Patriarhiei. Şi în partea dreaptă, peisajul este complet schimbat, comparativ cu prezentul; un colţ de imobil specific secolului al XIX-lea putea fi remarcat, pe str. Sf. Apostoli, făcând parte din vechiul aliniament al străzii. Aceasta fost demolată, la un moment dat, iar clădirile vecine supravieţuitoare au dispărut şi ele ca urmare a lucrărilor de şantier din anii ’80. Acea insulă urbană compactă era delimitată de străzile Antim, Apolodor, Sf. Apostoli şi Andromeda.

Cea din urmă străduţă, percepută mai mult ca o alee de acces printre clădiri, a dispărut, ca denumire, odată cu acest pachet de case, însă traseul i s-a păstrat, devenind trotuar pentru clădirile rămase pe latura în picioare…

sursa foto: Arhiva Bibliotecii Academiei via Em. Bădescu

Cartierul Uranus


Descoperă mai multe la 𝐔𝐍𝐈𝐕𝐄𝐑𝐒𝐔𝐋📡 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns