Liderul Houthi Mohammed al-Bukhaiti a ameninţat că SUA şi Marea Britanie

0
58

Statele Unite și Marea Britanie au lansat în cursul nopții bombardamente în Yemen, ca răspuns la atacurile rebelilor Houthi asupra transporturilor maritime din Marea Roșie. Președintele american Joe Biden a Biden a anunţat ”succesul” loviturilor americane şi britanice și a avertizat că nu va ezita să ia măsuri suplimentare, dacă va fi necesar. Sunt primele lovituri împotriva grupării Houthi susținute de Iran, de când aceasta atacă cu drone și rachete cargourile care tranzitează Marea Roșie, rută comercială foarte importantă. Bombardamentele au implicat avioane de luptă și rachete Tomahawk.

Au fost raportate explozii în capitala Yemenului, Sanaa, într-un port de la Marea Roșie și în alte locuri. Potrivit oficialilor americani, tinta o constituie siturile militare folosite de gruparea rebelă: centre logistice, sisteme de apărare aeriană și depozite de arme. Olanda, Australia, Canada și Bahrain au oferit sprijin în cadrul misiunii, a spus Biden. Statele Unite i-au avertizat pe Houthi să se oprească, altfel vor suporta consecințele.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție prin care i-a somat să înceteze atacurile. Rebelii însă au ignorat avertismentele și au mai lansat unul, deja al 27-lea. Ei a spus că răzbună bombardamentele din Fâșia Gaza. Liderul Houthi Mohammed al-Bukhaiti a ameninţat că SUA şi Marea Britanie ”îşi vor da seama în curând” că atacurile din Yemen ”au fost cea mai mare prostie din istoria lor”.


Descoperă mai multe la 𝐔𝐍𝐈𝐕𝐄𝐑𝐒𝐔𝐋📡 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns