Imobilul din imagine este Palatul „Anker” (societate de asigurări vieneză), inaugurat în anul 1889, pe latura estică a Căii Victoriei. Este construit în echer, în colţul sudic al intersecţiei în „T” a str. Benjamin Franklin cu Calea Victoriei (a fost ridicat pe locul Casei Arion-Slătineanu). Str. Franklin începea la vest de la Calea Victoriei şi se termina la est, în bd. Colţei (devenit apoi bd. Ion C. Brătianu, iar din 1931, porţiunea dintre Piaţa Romană şi str. C. A. Rosetti s-a numit bd Take Ionescu, care din 1948 se numeşte bd. General Gheorghe Magheru)…
Căruţa care tocmai a intrat în intersecţie, merge spre vest, unde se află str. Ştirbei Vodă (capătul estic al ei)… În prim-plan stânga se vede colţul sud-vestic al Grădinei Episcopiei, în fundul căreia, pe latura sa estică, a fost construit Ateneul Român, în perioada 1886-88). Vizavi de Palatul „Anker”, la vest, ]n afara cadrului imaginii, era Hotel „Imperial”, inaugurat în 1880, iar în diagonală cu Palatul, era Hotel „Mano” sau „Manu”, numit ulterior Hotel „High Life”, la nord de care se aflase un vechi han, Hanul Piteşteanului, care, prin extindere a devenit Hotel „Orient”, pe locul căruia s-a ridicat apoi cel mai mare şi luxos hotel al vremii, Hotel „Splendid” (ambele hoteluri menţionate nu apar în poză)…
La parterul Palatului „Anker” se aflau magazine de lux, iar la etaj a fost sediul Jockey Club România. Aripa de pe Calea Victoriei, era limitată la sud de Casa Lahovari. Aliniamentul Palatului este retras cu vreo 5 m faţă de cel al casei, pentru a se putea lărgi în viitor Calea Victoriei…. (În perioada 1915-16, a fost construită extinderea Palatului „Anker”, la sud, o porţiune liniară, pe Calea Victoriei, un colţ teşit, scut, liniar, înspre Piaţa Regele Carol I, marcat la capete cu câte o cupolă, şi o porţiune rectilinie, pe str. Clemenţei, devenită în perioada interbelică str. C. A. Rosetti, în această extindere va funcţiona până în 1926, Academia de Înalte Studii Comerciale şi Industriale, ASE-ul de azi)…
Ar fi interesant de ştiut din ce an este această poză, este clar că este dinainte de 1915, pentru că încă nu se demolase Casa Lahovari, pentru extinderea Palatului…. Iată o poză tot dinspre nord a Palatului „Anker”, dar cu un cadru mai larg, în sezonul rece (copacii sunt desfrunziţi, nu ştiu dacă-i primăvara devreme sau toamna târziu), din anul 1906, realizată dintr-un balcon al Hotelului „Splendid” – daţi clic pe poză, pentru mărirea imaginii: şi observaţi că nu există pe acoperiş reclama Studioului foto „Spirescu” şi primele trei lucarne din stânga nu sunt obturate (înseamnă că fotografia postată de către dvs. este din perioada 1906-1915?… sau din perioada 1889-1906?!):

Lasă un răspuns