Mihai Raneti – Calculatorul neuromorfic se naste la Ploiesti

0
684

Telefonul mobil pe care îl tii în mîna este extensia ta catre lumea din afara ta. Cu el poti conecta instantaneu fiinta ta cu fiinte de la celalalt capat al lumii. In curînd te vei putea conecta la universuri alternative si la metaversuri cu alte alte coordonate spatio-temporale. Practic, vei putea fi oriunde în orice moment.

Cum de s-au întîmplat toate acestea în doar cîtiva ani ? Pentru ca telefonul nu mai este doar un telefon pe care îti suni contactatele din agenda. Pe telefonul care se plimba cu tine peste tot poti face multe altele. Acest obiect ascuns într-un buzunar este de fapt un computer. Dar ce este acest computer care îti expandeaza fiinta, prin internet, pîna la capatul lumii ?

Stim cu totii ca într-un computer avem o parte de hardware unde stocam infomatiile si o parte de software unde procesam tot felul de operatiuni. Programele de software devin din ce în ce mai complexe, necesita memorie si putere de calcul din ce în ce mai mari si cu consum de energie pe masura. In lumea computerelor bazate pe siliciu a activat pîna acum legea lui Moore, adica la fiecare doi ani capacitatea calculatoarelor noastre se dubleaza. Dar materialul de baza, siliciul, are niste limite si se pare ca le-am cam atins. Legea lui Moore nu prea mai merge. Adica nu mai avem loc sa scalam, sa crestem performanta computerelor noastre. Pe scurt, sîntem într-o fundatura.

De ani buni se lucreaza la un concept de calculator diferit si mult mai performant. E vorba de calculatorul cuantic în care nu se mai opereaza cu biti, adica 0 si 1, ci cu qubiti, cu biti cuantici care permit o putere de calcul uriasa în comparatie cu calculatoarele noastre.

S-au construit mai multe prototipuri ale acestor calculatoare dar ele nu au ajuns înca pe piata. Ce s-ar întîmpla însa daca am regîndi un calculator în mod radical diferit ? Ce-ar fi daca am abandona modelul digital si ne-am întoarce la modelul analog ? Ce-ar fi daca hardware-ul si software-ul ar fi unificate în aceeasi unitate ? Ce-ar fi daca am simula în aceasta unitate modul de functionare al creierului nostru care este unul analog ? Cei o suta de miliarde de neuroni de care dispune creierul nostru se pot lega în mii de feluri între ei si genereaza o tesatura de sinapse, de legaturi, absolut uriasa. Cum ar fi sa construim un calculator care sa functioneze pe baza unor neuroni artificiali care creeaza sinapse si poate învata ?

Credeti ca este science fiction ? Nu, se lucreaza deja la asa ceva. I se spune computer neuromorfic si avem pe piata niste oameni care au avansat destul de mult în aceasta directie. Se afla în România, la Ploiesti, unde i-am vizitat si m-am minunat cînd am vazut cum rescriu ei viitorul computerelor. Calculatorul neuromorfic va fi un concept mai avansat decît cel cuantic care nici macar nu a ajuns pe piata. L-am invitat la emisiunea « Noi venim din viitor » pe Mihai Raneti, fondator si CEO al companiei Cyber Swarm cu sediul la Ploiesti si în Palo Alto, California. Mihai a studiat ingineria electromecanica la Politehnica din Bucuresti si comportamentul uman la Facultatea de psihologie. Mai multe despre el si proiectele lui puteti afla la adresa : cyber-swarm.net

Lasă un răspuns