Radu Constantinescu – Qualitance, un start-up românesc și al său « kairos »

0
395

Viitorul implica un prezent si un trecut. Timpul are o structura trinitara : trecut, prezent si viitor. Aceeasi structura trinitara o regasim si în spatiul tridimensional în care traim. Avem o lungime, o latime si o adîncime. Cunoasterea este si ea tot trinitara. Avem un subiect care cunoaste, un obiect care este cunoscut si relatia dintre ele care este actul de cunoastere. Trinitatea se regaseste si în spatiul spiritual. In paradigma crestina avem un Dumnezeu Tatal, Fiul si Sfîntul Duh. Trinitatea este un fractal matematic iar acest fractal se regaseste în structura intima a tot ce exista.

In greaca veche însa avem doua cuvinte pentru notiunea de « timp ». « Cronos » înseamna timpul trinitar, asa cum îl stim noi, cu un trecut, un prezent si un viitor. Dar în greaca veche mai exista un cuvînt care înseamna tot « timp ». Este vorba de « kairos ». Kairos-ul nu are o structura trinitara ci exprima momentul în care ceva si-a atins potentialul maxim. Sa luam ca exemplu un mar. La început, primavara, avem doar o floare. Urmeaza polenizarea si din floare începe sa creasca un mar. La început e mic si verde. Nu-l poti mînca, e acru, nu e copt. Dar vine o zi în care marul creste suficient si se coace. Este momentul împlinirii lui maxime. Atunci e cel mai bun de mîncat. Acel moment precis situat în timp era pentru grecii antici « kairos »-ul marului.

Fiecare dintre noi avem un kairos în viata noastra si în proiectele noastre. Si un start-up are kairos-ul lui. Este momentul lui cel mai bun si, în acel moment privilegiat, are loc ceea ce se numeste în termeni mai tehnici « exit »-ul lui. E momentul în care un start-up crescut frumos se împlineste si este preluat de business-ul mare. Asta s-a întîmplat si cu afacerea Qualitance, un start-up românesc pus pe picioare în 2008 de doi olimpici la matematica : Radu Constantinescu si Ioan Iacob. Qualitance, care se ocupa de noile tehnologii, IOT (Internet of Things), blockchain si machine learning, s-a extins pe 3 continente : Europa, Statele Unite și Australia.

O afacere româneasca cu 220 de angajati si suficient de inteligent croita pentru a se exporta si pe pietele mari. Qualitance si-a atins kairos-ul si a sosit momentul exit-ului. Cine va prelua firma româneasca ? Grupul de consultanta în tehnologie si inovatie Alten. Acesta a fost fondat în Franta în 1988, are o echipa internationala de 45 000 de angajati raspînditi în 30 de tari, 90 % dintre ei fiind ingineri.

L-am invitat la emisiunea « Noi venim din viitor » pe Radu Constantinescu, co-fondator si CEO al companiei Qualitance. M-ai bine zis l-am reinvitat pentru ca Radu a mai fost în studioul RFI, în cadrul aceleiasi emisiuni, în 2019. De atunci compania a crescut si si-a gasit kairos-ul, momentul ei de împlinire precum marul copt. Mai multe despre el si afacerea fondata împreuna cu partenerul lui, Ioan Iacob, puteti afla pe pagina « qualitance.com ».

Lasă un răspuns