duminică, 24 septembrie 2023
30.7 C
București

Un duel la Murfatlar 12 Ianuarie 1932. Probabil ultimul din Dobrogea

Date:… Revenind la dobrogenii noștri, ziarul „Dacia”, aflat în colecțiile Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, arată, în ediția din 15 ianuarie 1932, că totul a început în restaurantul „Luther” din Constanța, unde un sublocotenent din Regimentul 34 Infanterie, O. Pița, simțindu-se ofensat de un client civil, M. Angelescu, l-a provocat pe acesta la duel, provocarea fiind acceptată. Pădurea de la Murfatlar a fost aleasă pentru desfășurarea luptei pentru recâștigarea onoarei.

Luni s-a vidat o afacere de onoare care pasiona cercurile militare și civile din localitate. Dl. Sub-lt. O. Pița, din reg. 34 inf., simțindu-se lezat de un grup de civili, în timpul unei petreceri în localul „Luther”, și-a constitui martori pe domnii căpitani Popa și Dobrescu din reg. 34 inf., provocând la duel pe dl. M. Angelescu. Domnia sa, la rândul său și-a constituit martori pe domnii Dan Alecu și ing. Gheorghiu.”

În ziua cu pricina, deși fiecare a tras cu pistolul de câte două ori, niciunul nu a fost rănit. În aceste condiții conflictul a fost declarat închis, chiar dacă articolul arată că „adversarii nu s-au împăcat”. Duelul a fost condus de lt.col. Cârjan de la Regimentul 34 Infanterie, însoțit de doctori și de martorii celor doi temerari.

mai mult la   /dobrogealive.ro/

Lasă un răspuns

Share post: