Un inginer al Google sustine ca un sistem de inteligenta artificiala ar fi prins viata

0
242

Google și-a trimis în concediu plătit unul dintre ingineri după ce acesta a declarat că unul dintre sistemele de inteligență artificială ale companiei a prins viață: /bit.ly/3breIP9

„Dacă nu știam exact ce este, adică un program computerizat construit recent, aș fi crezut că era un copil de șapte sau opt ani care cunoaște din întâmplare fizică”, a declarat inginerul Blake Lemoine.

Articolul din Washington Post a atras atenția multor publicații de presă precum The New York Times, iar în același timp a alimentat temeri deja existente, cum ar fi capabilitatea modelelor complexe de limbaj sub forma unor chatboți să atingă un grad de conștiență și sensibilitate la stimuli.

Cealaltă posibilitate ar fi că Lemoine a fost păcălit de un algoritm ingenios conceput care pur și simplu refolosește limbajul uman pe care l-a primit anterior. Cu alte cuvinte, poate că inginerul a antropomorfizat sistemul de inteligență artificială.

Software-ul din cazul de față este numit Model de Limbaj pentru Aplicații în Dialog (LaMDA), fiind bazat pe modele de limbaj avansate care îi permit să imite vorbirea la un nivel uimitor de credibil.

În timp ce desfășura teste cu LaMDA pentru a vedea dacă i-a fost vreodată generat limbaj discriminatoriu – un fapt des întâlnit la modele de limbaj similare – Lemoine a început să poarte discuții ample cu robotul.

Subiectele au variat de la cele trei legi ale roboticii, care stipulează că un robot trebuie să-și protejeze propria existență, și până la propria persoană. Lemoine a vrut să testeze gradul de conștiență a lui LaMDA și a întrebat sistemul despre moarte și teme filosofice precum diferența dintre un servitor și o slugă.

În opinia inginerului, sistemul de inteligență artificială al Google s-a avântat un pic prea mult în conversații, astfel că Lemoine și-a avertizat managerii că LaMDA ar fi prins viață.

Managerii nu au fost impresionați și au respins rapid afirmațiile inginerului. Drept rezultat, Lemoine a fost trimis în concediu plătit, potrivit Futurism.

Citește mai multe: https://bit.ly/3breIP9

Lasă un răspuns